Takarmányok beltartalmi értékei.
Az adatok az Amerikai takarmánykutató intézet adatai. Terméseztessen termőhelytől, fajtától és évjárattól függően változhatnak az egyes értékek.
Megnevezés |
Fehérje/ 100 g. |
Zsír/ 100 g. |
Szénhidrát/ 100 g. |
Rost/ 100 g. |
Kcal / 100 g. |
Árpa |
10,-11, |
1,9 |
60,-71. |
6,3 |
348 |
Árpa (sör) |
9 |
1,8 |
67 |
8,5 |
349 |
Bab ( apró fehér) |
21,-23, |
1,-1,4 |
57,-59, |
3,4-4,2 |
338 |
Borsó (zöld) |
23,-25, |
1,2-2,5 |
54,-57 |
5,7-7,1 |
321 |
Borsó(sárga) |
23 |
1,8 |
59 |
6,2 |
330 |
Barna rizs |
9,1 |
2 |
74,5 |
1,1 |
345 |
Búza durum |
13 |
1,9 |
70 |
2,6 |
347 |
Bükköny |
29,6 |
0,8 |
51,5 |
5,7 |
340 |
Cirok |
24 |
35,9 |
24 |
6,3 |
226? |
Dió bél |
18,6 |
57 |
11,7 |
2,8 |
654 |
Fenyő mag |
13,7 |
13,08 |
68,37 |
1,1 |
673 |
Fény mag |
--- |
50 |
4 |
1,8 |
451? |
Hajdina |
13,3 |
3,4 |
71,5 |
2,2 |
343 |
Kender mag |
23,8 |
26,5 |
32 |
3,6 |
476,2 |
Köles (fehér) |
11,3 |
2,9 |
71,3 |
2,2 |
342 |
Köles (vörös) |
10,5 |
3,4-4,9 |
54,7-63,7 |
8,1-14,6 |
362 |
Kukorica (átlag) |
7,9 |
3,5 |
64-70,9 |
2,9 |
324 |
Kukorica (pattogatni) |
11,5 |
5 |
70,1 |
1,9 |
322 |
Kukorica ( indián) |
8 |
4,2 |
85 |
3 |
326 |
Kukorica (waxy) |
11,5 |
5 |
70,1 |
1,9 |
324 |
Kukorica (csemege) |
7 |
3 |
65 |
3 |
320 |
Kukorica (Francia) |
8 |
5 |
65 |
2 |
329,6 |
Len mag |
24 |
35,9 |
24 |
6,3 |
460 |
Lencse ( zöld) |
25 |
1,9 |
59,5 |
2,4 |
360 |
Lencse ( vörös) |
26 |
1,8 |
58 |
2,6 |
355 |
Maláta csíra |
26,8 |
1,3 |
44,3 |
14,2 |
282 |
Napraforgó (fek, olaj) |
27,7 |
41,4 |
16,3 |
6,3 |
520 |
Napraforgó (hántolt) |
42 |
49 |
14,2 |
1,8 |
590 |
Napraforgó (csíkos) |
16,3 |
29,8 |
17,2 |
26,6 |
420 |
Rizs (hántolatlan) |
12,6 |
1,7 |
70,9 |
2,4 |
360 |
Rizs (koptatott) |
7,4 |
0,04 |
79,1 |
0,4 |
345 |
Sajt ( Trappista) |
27,7 |
0,1 |
1,6 |
-- |
370 |
Sáfrányos szeklice |
42 |
35 |
11 |
2,6 |
345 |
Szezám mag |
20,8 |
50,4 |
6,3 |
11,9 |
562 |
Szója hőkezelt) |
38 |
18 |
4,5 |
5 |
480 |
Tojás 1 db. |
5,4 |
5 |
0,3 |
--- |
68 |
A három fő energia hordozó energia értékei
Menevezés |
Men-nyiség |
K. Cal. |
Zsir |
1gramm |
9,3 |
Fehérje |
1gramm |
4,2 |
Szénhidrát |
1gramm |
4,1 |
Takarmány táblázat szuper hosszútávra.
Mennyiség Fehérje Szénhidrát Zsír Rost Kcal
Kukorica Lófogu |
15 |
7,9=1185 |
70,1=10515 |
4,2=630 |
2,2 |
324=48600 Kcal |
Kukorica indián |
15 |
8=1200 |
85=12750 |
4,2=630 |
3 |
363=54450 |
Kukorica Waxy |
10 |
11,5=1150 |
70,1=7010 |
5=500 |
1,9 |
324=32400 |
Köles |
5 |
11=550 |
70,6=3530 |
3,9=195 |
1 |
362=18100 |
Hajdina |
5 |
13,3=665 |
71,5=3575 |
3,4=170 |
|
343=17150 |
Lenmag |
1 |
24,4=244 |
Jelentéktelen |
30,9=309 |
-- |
376=18800 |
Lencse |
3 |
26=780 |
53=1590 |
1,9=57 |
4 |
333=16650 |
Rizs nyers |
5 |
8=400 |
77,5=3875 |
0,3=15 |
-- |
345=17250 |
Kendermag |
1 |
23,8=238 |
26,5=265 |
32=320 |
5 |
476,2= 23810 |
Fénymag |
3 |
|
50=1500 |
4=120 |
|
216,8=6504 |
Dió |
0,5 |
18,6=93 |
11,7=58,5 |
57=285 |
2,8 |
654=19620 |
Földimogyoró |
0,5 |
26,7=133,5 |
14,7=73,5 |
47,2=236 |
2 |
610=18300 |
Napraforgó |
3 |
27,7=831 |
41,4=1242 |
16,3=489 |
2 |
520=41600 |
Csilagfürt |
1 |
34=340 |
9,5=95 |
8=80 |
11,5 |
165=1650 |
Szezámmag |
0,5 |
20=100 |
21=105 |
50=250 |
- |
607,6= 3038 |
Cirok |
8 |
24=1920 |
35,9=2872 |
24=1920 |
6,3 |
460=36800 |
Szeklice |
1 |
42=420 |
11,2=112 |
35=350 |
1,3 |
413,5=4135 |
Fenyőmag |
0,5 |
13,7=68,5 |
13,08=65,4 |
68,37=348,8 |
0,08 |
673=33650 |
Buza |
15 |
11=1650 |
63=9450 |
2,5=375 |
2,7 |
331=49650 |
Árpa |
7 |
10,5=735 |
68=4760 |
1,9=133 |
6,3 |
348=24360 |
100 12703 g, 63443,3 g. 7412,8 g. 486517Kcal
12,7% 63,5% 7,41% 1dkg.4,86Kcal.
Diétás keverék.
Megnevezés |
Mennyi-ség% |
Fehérje /100g. |
Zsír /100g. |
Szénhid-rát/100g |
Nyers rost /100g. |
K. Cal /100g. |
Buza |
31 |
13 |
1,9 |
70 |
2,6 |
347 |
Árpa Sör |
31 |
9 |
1,8 |
67 |
8,5 |
348 |
Vörös cirok |
13 |
24 |
35,9 |
24 |
6,3 |
226 |
Fehér cirok |
13 |
24 |
35,9 |
24 |
6,3 |
226 |
Szeklice |
4 |
42 |
35 |
11 |
2,6 |
345 |
Sárga köles |
4 |
11,3 |
4,15 |
59,2 |
11,35 |
362 |
Rizs hántolatlan |
2 |
12,6 |
1,7 |
70,9 |
2,4 |
360 |
Hántolt zab |
1 |
13 |
5,4 |
66,1 |
1,8 |
375 |
Hántolt árpa |
1 |
7 |
1,4 |
67 |
2,5 |
326 |
Össz érték: 100% 15,59 g. 12,315 g. 45,92 g. 4,43g. 291,5K.Cal.
35g. Értéke: 5,45 g. 4,20g. 16,07 g. 1,55 g. 102,02K.Cal.
Téli Pihenő illetve alap keverék
Megnevezés |
Mennyi-ség % |
Fehérje /100g. |
Zsír /100g. |
Szénhidrát /100.g |
Nyersrot /100g |
K. Cal. /100g |
Buza |
29 |
13 |
1,9 |
70 |
2,6 |
347 |
Kukorica |
26 |
7,9 |
3,5 |
70,25 |
2,9 |
324 |
Árpa |
26 |
9 |
1,8 |
67 |
8,5 |
348 |
Sárgaborsó |
6 |
23 |
1,8 |
59 |
6,2 |
330 |
Zöldborsó |
6 |
24 |
1,7 |
56 |
6,1 |
321 |
Vöröscirok |
2 |
24 |
35,9 |
24 |
6,3 |
226 |
Fehércirok |
2 |
22 |
35,5 |
26 |
6,3 |
225 |
Len mag |
1 |
24 |
35,9 |
24 |
6,2 |
460 |
Szeklice |
1 |
42 |
35 |
11 |
2,6 |
345 |
Fekete napraforgó |
1 |
27,7 |
41,4 |
16,3 |
6,3 |
520 |
Össz .érték |
100,00% |
17,46g. |
35,3g. |
42,35 |
5,4g. |
344,6 K. Cal. |
35 g. értéke |
|
6,09g. |
12,35g. |
14,82g. |
1,89g. |
120,61 K. Cal. |
Ezt az alapkeveréket a verseny szezonban a távnak megfelelően tudjuk kiegészíteni.